"A harmadik"

2011 a család éve lesz.
Most pedig beleléptünk az adventi időszakban. A várakozás, a szeretet időszakába.
Mi a közös az első két mondat között? Hogy mind a kettő a családról szól. :-)

Család? Szeretet? Elfogadás? Párkapcsolat? Manapság értjük, hogy mit jelentenek ezek a szavak?

Vannak olyan nehéz pillanatok, amikor sokszor úgy érezzük, nem szeretnek már minket, vagy amikor úgy érezzük, nem tudunk, nem akarunk már többé társunkkal élni. Az igazi szeretet ilyenkor kap esélyt, hogy megmutassa magát. Könnyű akkor, amikor Ő is szeret téged, olyankor a szeretet "megy magától". A nehéz időkben dönteni kell társad mellett, és feltétel nélkül szeretned Őt.
Sajnos mai világunkban nehéz kitartani kimondott szavaink mellett, és sokan még esküjüket is megszegik. Nem is olyan régen az emberek még vágytak a mesékből megismert történetekre, amikor a királyfi elindul, hogy feleséget keressen magának, és végül meg is találja. A vágy ma már csak a mesék végére vonatkozik: ... és boldogan éltek, míg meg nem haltak. Könnyen elfelejtjük a mese egészének lényegét, hogy a boldogságért mennyi nehézségen kell átvergődni, mennyi sárkánnyal kell megküzdeni.
Ma sokan feladják, vagy el sem kezdik a küzdelmet. Azt gondolják, szerencsét próbálnak máshol, másnál, hátha ott meglelik a békét, a boldogságot. Elhagyják a biztonságos otthont, kettőre zárják maguk mögött az ajtót, a kulcsot pedig kútba dobják, nehogy visszamehessenek. Majd nekiállnak gyémántot keresni mindenfelé, idegenben, és eszükbe sem jut, hogy az oly nagyon áhított gyémánt ott volt otthonukban, csak ott nem keresték, vagy keresték, de nem jó helyen. Pedig a gyémánt ott van minden felelősen, felkészülten kötött házasságban.
Nehéz lenne bárkit is hibáztatni. Napjainkban a celebek irányítják sokak gondolkodását. Olyan értékrend nélküliséget sugárzó emberek, akik a szabadság oltalmazó korlátjait miszlikbe fűrészelik, és a szabadosságot hirdetik helyette szavaikkal és tetteikkel. Hogyan legyen hűséges házastárs valaki, ha még vezető politikusaink is azt hirdetik, hogy az öregecskedő feleségeket cseréljük le?
Nehéz. Nehéz észrevenni a világ zajában, ha egy-egy apró fogaskerék nyikorogni kezd. Sokszor csak akkor ébredünk rá, hogy baj van a gépezetben, amikor már törnek, potyognak a fogaskerekek. Azt hisszük, egy pillanat alatt tönkre ment házasságunk. Nem ment tönkre, csak nem biztos, hogy tudjuk működtetni. Repülőt sem tudnék vezetni, de nem azért mert elromlott, hanem azért, mert nem tudom működtetni. Figyelnünk kell az apró jelekre, az apró nyikorgó hangokra. De még a törött fogaskerekek is cserélhetők.

Túrmezei Erzsébet:  A harmadik

Valamit kérnek tőled.
Megtenni nem kötelesség.
Mást mond a jog,
mást súg az ész.
Valami mégis azt kívánja: Nézd,
tedd meg, ha teheted!
Mindig arra a harmadikra hallgass,
mert az a szeretet. 

Messzire mentél.
Fáradt vagy. Léptél százat.
Valakiért mégegyet kellene.
De tested, véred lázad.
Majd máskor! – nyugtat meg az ész.
És a jog józanságra int.
De egy szelíd hang azt súgja megint:
Tedd meg, ha teheted!
Mindig arra a harmadikra hallgass,
mert az a szeretet

Valakin segíthetnél.
Joga nincs hozzá. Nem érdemli meg.
Tán összetörte a szíved.
Az ész is azt súgja: Minek?
De Krisztus nyomorog benne.
És a szelíd hang halkan újra kérlel:
Tedd meg, ha teheted!
Mindig arra a harmadikra hallgass,
mert az a szeretet

Ó, ha a harmadik
egyszer első lehetne,
és diktálhatna, vonhatna, vihetne!
Lehet, elégnél hamar.
Valóban esztelenség volna.
De a szíved békességről dalolna,
s míg elveszítenéd,
bizony megtalálnád az életet!
Bízd rá magad arra a harmadikra!
Mert az a szeretet. 


Meg szeretnéd menteni a házasságodat? Rajta! Ne add fel! Egy próbát biztosan megér.
Főleg most, a szeretet ünnepének közeledtével és a 2011-es család évében!




Ajánlok egy filmet figyelmetekbe:
Több helyen is hivatkozom ezeken az oldalakon a Fireproof (Tűzálló)  című filmre, de egyik oldalon sem szól annyira valakihez, mint itt és most hozzád. A film utat mutat és kedvet csinál ahhoz, hogy elkezdj feltétel nélkül szeretni. Ne gondold, hogy "az csak egy film!"
Film, online nézhető (kattint ide)